GlavnatraziMapa sajta
 
 

Osnovna svojstva i karakteristike

Koža je naveći odbrambeni organ čovjeka. Ona nas štiti od neprijatnih spoljašnjih uticaja sredine, medicinskim riječima, obezbjeđuje sledeće funkcije:

  •  Termoregulaciju
  •  Štiti od mehanickih povreda
  •  Štiti od prodiranja infekcija u unutrašnjost
  •  Uklanja ultraljubičaste zrake
  •  Izbacuje toksine i prljavštinu

Našem vidu je dostupan samo površinski sloj kože-epidermis, koji čini samo jednu desetinu milimetra, a izgled epidermisa zavisi od funkcionisanja dubine kože, dermalnog sloja kože koja čini dva milimetra. Derma se sastoji od gusto sjedinjenog tkiva koje sadrži  skup kolagena i elastičnih vlakana, krvnih kapilara, limfnih sudova, nervnih i pigmentnih tkanina, znojnih žlijezda i folikula dlačica.
Izgled derme najviše zavisi od kolagena, osnovne strukture bjelančevine sjedinjenog tkiva (on sadrži 72 % suve materije derme). Derma dobro zadržava vodu i zbog toga koža izgleda elastično, epidermis dobro prima hranu, njegove tkanine aktivno djeluju a koža izgleda svježe i zdravo.
Većina savremenih kozmetičkih sredstava (masne kreme, losioni i gelovi) djeluju samo na epidermis tj. na površinski 0,1 mm sloj naše kože, pri čemu najčešće povređuje normalnu mikrofloru i vlaknasta epitela konzervantima koji se stavljaju u kremu da bi ona duže trajala, na primjer 3 godine pri sobnoj temperaturi.)
Takva kozmetika koži donosi više povreda nego koristi, pogotovo ako je koža problematična, neizmjerno suva ili masna, ili ako je počela prijevremeno da stari, pojavile se prve bore ili mladalačke akne. Zbog toga se danas mnogi vraćaju recepitma naših baka: kožu čiste glinom i kiselim mlijekom, urinoterapijom, a umivaju se isključivo domaćim sapunom. Ali ni to nije izlaz iz ove situacije.
Očigledno je da nam treba novi postupak za rješenje starog problema-kako pravilno njegovati kožu?
Takav postupak je razrađen i uspješno se primjenjuje već šest godina. Linija suve kozmetike „Tajna ljepote“ koja je otkrivena i napravljena u Nvosibirskom, je unikatna u svijetu. Osnova nove kozmetičke kompozicije suve kozmetike leži u naučnom istraživanju fizičko-hemijskih svojstva kolagena koji je osnovna komponenta derme. Pored kože kolagen se obrazuje u venama, očnom sočivu, zidovima krvnih sudova, utiče na unutrašnji rad zglobova, zuba, i ulazi u sastav masnog tkiva. U svim bjelim djelovima čovjekovog organizma kolagen sadrži više od 30 %. Kolagen je veoma krupna bjelančevina čija molekula predstavlja trostruku spiralu a njena struktura sadrži vodu. Kako smo utvrdili u novosibriskom učenju u molekul kolagena osim vode još ulazi i jon kalcijuma, kiseli jon vodonika, kiseonika i joni težih metala. Kada koncetracija kalcijuma i kiseonika u našoj koži raste, kolagen postaje beživotan, a šta se tada dešava sa našom kožom? Ona počinje da obrazuje bore, epidermis ne prima hranu, zidovi kožnih kapilara se opuštaju, i iz svega proizilazi brzo starenje kože. Ako okrenemo proces unazad vidjećemo da ako izbacimo višak kalcijuma iz kože , kolagen kože će ponovo da se probudi, u kapilarima će da se aktivira krvotok, oporaviće se rad limfi u limfnim sudovima. Vlakna dobro primaju hranu, obnavljaju se, i koža počinje da se oporavlja.

Konstrukcija kožnog prekrivača je složna i mnogoslojna: površinski sloj, koji specijalisti zovu epidermis; koža, ili po nauci derma (po čemu je dobila naziv nauka dermatologija), na kraju potkožni masni sloj ćelija. Epidermis se takođe sastoji od nekoliko slojeva, najdublji sloj se sastoji iz ćelija, koje imaju sposobnost da se stalno razmnožavaju, pri čemu svaka nova ćelija živi samo oko tri nedelje. U našem organizmu nema ničega što je savršeno. Čak i ćelije krvi (eritrociti), svaka od njih živi samo sto dana, ne razmnožavaju se, a rađaju se specijalnim organom, kičmenom moždinom. Novonastale ćelije epidermisa se zbog svog kratkog života postepeno penju ka površini i podvrgavaju se morfološkim i biohemijskim izmjenama: gube sposobnost razmnožavanja, mijenjaju oblik, gube ćelijske organele, jedra i protoplazmu, i postepeno umiru, pretvaraju se u usko zbijene rožnjačke pločice površinskog sloja epidermisa. Obično proishodi postepeno odpadanje tih pločica. Naša koža izgleda lijepo tada kada se ćelije epidermisa u sastavu naše kože dobro hrane, i naravno aktivno razmnožavaju.
Metodika njege kože pomoću litokompleksa „Tajna Ljepote“ pridaje ogromno značenje potpunoj ishrani nižih slojeva epidermisa. Prirodni mehanizam ishrane ćelija epidermisa ostvaruje se pomoću tečnosti tkiva, limfi i krvne plazme, koji utiču na tanke kapilare iz dubine tkiva, tj. derme. U satsav derme nalazi se bjelančevina kolagen, postojeća vlaknasta struktura, slična filcu.Granica derme i epidermisa ima složnu geometriju međusobnu proniknujućih sudova, u kojima vlakna kolagena imaju vertikalno ustrojstvo (prema odnošenju na površinu kože), a u dubini derme ustrojstvo vlakana se približava horizontalnom grananju površinske mreže kapilara krvnih sudova. Međusobni raspored kapilara i kolagenih vlakana, sadržujućih tankih kanala, blagonaklonuju prolazu hranljivih materija, i dalje, duž kolagenih vlakana, ka površini tkiva epidermisa. Drugim riječima, kolagena vlakna i osnovna mreža tkiva epidermisa su neophodni elementi ishrane kože. Efektivnost rada te mreže i kvalitet ishrane epidermisa mogu jako da se umanje pri nekim dubljim dejstvima na kožu, kao što su soli teških metala, kiselina, i neke masti. Pod dejstvom jona kalcija kolagenovo tkivo trpi rizike izmjena: presjek kanala i količina vode u tkivu se umanjuje zbog blokiranja kolagenovih kanala kalcijumom, a samo tkivo gubi sposonost  upijanja značajne količine  masti (lipida), što se veoma dobro pokazalo kao jedan od prvih znakova starenja kože.
Mazanje kože masnim kremama ni malo ne poboljšava situaciju, naprotiv, proizilazi dalje pogoršavanje snadbjevanja , koža dobija pergamentni  izgled, lako se povrjeđuje.  


U kvalitetnoj ilustraciji višeg rasuđivanja o primarnoj vezi zadražavanju vlage u kolagenovim vlaknima i začepljenjem kolagena kalcijumom, možemo  objasniti u sledećem primjeru. Predstavimo sebi da sprovodimo prosto ispitivanje: uzmemo parče svježe kože, na primjer svinjske, i stavimo ga napolju (da se istroši). Za veoma kratko vrijeme koža će da izgubi svu vodu i postaće krta. Razumije se da  u tom slučaju koži ne možemo vratiti izgubljenu vodu, a hraniti to parče kože mašću je naprotiv, potpuno uspješno. Koža ponovo postaje meka. Sjetimo se kako svremena na vrijeme kremom oživljavamo staru obuću, torbe, jakne, rukavice. To je, naravno, veoma grubo poređenje, no vidna promjena kože lica i ruku pri korišćenju krema je, vezano s tim što tkivo površinskog sloja epidermisa gubi vodu godinama, prekrasno upija masnoću, i mi imamo takozvani ’’kozmetički efekat’’.
Pokazuje se da taj proces možemo da okrenemo unazad, tj. možemo da zaustavimo proces starenja kože, vezano sa gubljenjem vlažnosti, čak možemo potpuno preokrenuti taj proces ukoliko očistimo kapilare i kolagenova vlakna od jona kalcijuma, vodonika i teških metala. Za taj blagorodni cilj služi ’’Litokompleks’’.
Vraćajući se na temu o higijeni, želimo da vam ukažemo pažnju na sledeća pitanja. Mi već dobro razumijemo da higijena, ili kako se već u naše vrijeme govori, regularno čišćenje svakog sistema našeg organizma, bilo kojeg našeg organa (želudca, jetre, bubrega...) dovodi kako je pravilo do čudesnih rezultata koji nikada ne bi mogli biti dostignuti pri korišćenju najnovijih i najboljih ljekova. Mi u sastojanju pomoću čišćenja bukvalno ’’podmlađujemo’’ bilo koji organ našeg tijela, to jest dajemo mu mogućnost da radi bolje, u punoj snazi. Stoga, priznajemo da sa 60 godina pomoću nekih profilaktičkih sredstava možemo nekim organima vratiti takvu funkciju kakvu su imali prije 15, 20 godina. A zašto onda sa te tačke zrenja nikada ne razmišljamo o koži. A koži takođe treba pomoći da se izbavi od svih prljavština i toksina koje se nakupljaju u njoj i smetaju joj da obavlja normalnu funkciju. Ustanovljeno je da kroz kožu tih negativnih supastanci  ulazi 3,5 puta više, nego što prolazi kroz bubrege i želuddac. U naše vrijeme postoji ogroman broj načina čišćenja organizma, praktički cijelog njegovog funkcionalnog sistema. A šta se po tom pitanju radi za kožu? Ako malo bolje pomislimo to su samo parna kupatila (saune), nanošenje soli. Svi mi znamo da saune i banje liječe. Na račun čega? U osnovi, na račun dubokog čišćenja kože. Litokompleks ’’Tajna ljepote’’ radi sa mnogo puta efektivnijim solima, osim toga, on vlada unikatnom sposobnošću dubokog čišćenja kože. Mi dobijamo mogućnost da napravimo ’’hladnu saunu’’ našem licu svaki dan, a regularno korišćenje litokompleksa u vrijeme banje ili saune, kao i pod tušem ili u kadi, mi naše tijelo osposobljujemo snagom za pročišćenje našeg organizma.  

Litokompleks ’’Tajna Ljepote’’- unikatna kompozicija prirodnih minerala vulkanskog porijekla, planinske gline, prirodnih soli natrijuma i bakra. U njegovom sastavu se nalaze samo prirodni sastojci. ’’Tajna ljepote’’ vam predstavlja ovaj usitnjeni prašak. Na prvi pogled on nije sasvim praktičan za korišćenje-po pravilu sva sredtva za čišćenje lica (osim dekorativnih pudera u prahu) su u tečnom stanju, pasterizovane ili kremaste kompozicije. Zato suva smjesa prirodnih minerala i solli u zatvorenom pakovanju može da stoji koliko god želimo dugo, a da pritom ne izgubi svoja unikatna svojstva, pri bilo kojoj temperaturi.
Litokompleks se primjenjuje s vodom. Sposobnost primjenjivanja je veoma prosta. Nakvasite dio kože na koji želite da nanesete litokompleks, na primjer pokvasite lice vodom. Okvasite litokompleks vodom dok ne dobijetu smjesu koja liči na mokri pijesak i lakim pokretima rasporedite tu gustu kašicu po navlaženim djelovima kože. Ostavite je na koži jedno vrijeme, na primjer za lice jednu minutu, potom operete lice čistom vodom. Na koži tijela litokompleks možete držeti 10 minuta, na koži glave ne manje od 15 minuta. I to je cijela procedura.

Šta je to što se dešava sa našom kožom za vrijeme te procedure?
Litokompleks ’’’Tajna ljepote’’ osjeća duboko čišćenje kože tijela, lice i glave. Proizlazi duboko, efektivno, blago čišćenje.  Pod riječju ’’čišćenje’’ podrazumijevamo udaljavanje supstanci-kalcijuma, kiselih jona vodonika, jona teških metala, iz dubine kožnih vlakana; istovremeno se na površini kože, slane i znojne žlijezde osobađaju izumrlih pločica narušenog sloja epidermisa, organskih i neorganskih nečistoća. Pod rječju ’’blago’’ razumije se to što nije potrebno dopunsko, ili mehaničko desjstvo , na primjer abrazivnim sredstvima, ili hemijsko dejstvo na primjer  nekim aktivnim hemijskim supstancama, ili na primjer laseroterpaija.
Svojstva komponenti litokompleksa ’’Tajna Ljepote’’ obezbjeđuju jedinstvenu efektivnost tih procesa, bez obzira na to što je procedura prosta i kratka. Na primjer, iz minutne procedure na koži lica proizlazi izbavljenje, iz kolagena kože, tolike količine kalcijuma, koliko se nakupilo za pola godine unazad.                              
Dejstvo prirodnih soli dovode do toga da joni kalcijuma a takođe i kiseli joni vodonika, koji su jako ’’začepljeni’’ u kolagenovim vlaknima, dobijaju dovoljnu pokretljivost, drugim riječima istiskaju se viškom jona natrijuma prirodnih soli. Poslije toga prorađuju jedinstvena svojstva minerala-na način potpune razmjene: oni zahvataju jone kalcijuma, kisele jone vodonika, i jone teških metala i pročišćavajući  ih ’’zaključavaju’’ u svojoj strukturi.  Na kraju procedure vi ih prosto isperete vodom. Napokon, obična procedura u banji, sauni, takođe omogućava oslobađanje kože od tih jona, ali je njihova velika sreća što se oni ponovo vraćaju u kožu-udaljiti ih samo uz pomoć vode je veoma teško. U našem slučaju procesnog istiskivanja proizlazi sorbcija, ili spajanje, a zatim zajedničko udaljavanje zajedno s sorbentom pomoću vode. Pri tome nije potrebno zagrijavanje našeg tjela, tj. mi uz pomoć litokompleksa možemo da napravimo sebi ’’hladnu saunu’’ za bilo koji dio naše kože, kao da usisivačem izbacimo iz kože sve što njenoj normalnoj funkciji. Razumije se da ti loši joni mogu opet ući u našu kožu-takvi su uslovi našeg života, ali pri regularnom oslobađanju naše kože od njih, mi suštinski smanjujemo posledice tog lošeg dejstva. Pri tom mi usporavamo mehanizam starenja kože, vezano sa njenim jonima, i kao što slijedi-usporavamo gubljenje vlažnosti iz kolagena.

Nama veoma dobro odgovara obična procedura za dostizanje tog cilja-piling, mehaničko čišćenje lica u kozmetičkim salonima. U slučaju primjene litokompleksa na račun katalitičkog dejstva na međumolekulare veze izumrlih ćelija i krljušti viših i dubljih slojeva epidermisa proizilazi oksidacija sumpornih sjedinjenja i razara te veze. To osposobljuje lakše udaljavanje mrtvih pločastih ćelija i krljušti sa površinskog sloja kože. Kašicu litokompleksa nije potrebnu utrljavati na lice-to nije piling. Rezultat dejstva minerala koji ulaze u sastav litokompleksa, privodi tome da mi poslije procedure umivanjem udaljavamo izumrle djelove kože. Mi ni njih ne skidamo na silu sa površine kože. Mi im prosto pomažemo da razruše svoju vezu sa površinom kože. Osjeća se blago čišćenje.

Promjena tipa kože: suva, masna i mješovita koža postaje normalna: Litokompleks „Tajna ljepota“ pomaže u izbacivanju organskih negativnih sastojaka kože lica, glave i tijela, prekrasno pročišćuje zakrčenja slanih i znojnih žlijezda, sto dovodi do normalizacije njihovog rada. Svi znamo da se u kozmetologiji naša koža  dijeli po tipovima: masna, suva, normalana i mješovita. Za svaki tip kože postoje posebna sredstva za njegu, ali nije jedan kozmetolog neće potvrditi da se korišćenjem tih sredstava koža normalizuje, tj. da suva i masna koža postaju normalne ili da potpuno iščezne takozvana T-zona. Korišćenjem litokompleksa „Tajna ljepota“ možemo našu kožu dovesti do potpune normalizacije. Dakle, normalizuje se proces rada kože, poboljšava se ishrana tkiva epidermisa, opravlja se jedinstveni mehanizam obnavljanja površinskog sloja epidermisa, normalizuje se rad glavnih organa kože-slanih i znojnih žlijezda, oporavljaju se zaštitne funkcije, i tako naša koža postaje zdrava u najširem smislu te riječi i dobija prekrasni spoljašnji izgled. To se odnosi na sve one koji regularno koriste litokompleks. Zimi, u najhladnijim i vjetrovitim danima, koža se ne peruta. A za to joj nije potrebna njega sa masnim kremama. Ljeti se koža ne isušuje i ne treba joj njega sa vlažnim kremama koje nam obično stvaraju neugodnosti pri visokim ljetnjim temperaturama. Iz svega izlazi to da se naša potreba za kozmetičkim kremama, puderima smanjuje. Koža je izglađena, uravnotežena i ne treba joj maskiranje nedostataka. Ovi rezultati se postižu nezavisno od godina starosti. Sva visoka svojstva litokompleksa obezbjeđuju i njegovu uspješnu primjenu u borbi s mitiserima. Regularna procedura dovodi do prekrasnih rezultata već poslije dvije, tri primjene. Sve komponente litokompleksa ovladavaju prekrasnim antiseptičkim i bakterološkim dejstvom.